Mnogo više od običnog začina

Štiti vas od raka, reume i prepun je vitamina C!

 

Peršun je najpopularniji začin u svetu, koji se može pronaći skoro u svakom supermarketu tokom cele godine (naravno, najbolji je iz sopstvene bašte).

 

Ima delikatesni i osvežavajući ukus i prelepo lišće svetlozelene boje, zbog čega je nezamenljiv kao začin ili ukras za jelo.

 

Toliko smo navikli na peršun, da često i ne razmišljamo o tome, da ovo nije samo začin, nego i biljka, koja ima visoke nutritivne vrednosti i lekovita svojstva.

 

Eterična ulja koja sadrži peršun, posebno miristicin, štite od raka, posebno raka pluća, što je potvrđeno u istraživanjima.

 

Zbog eteričnih ulja koje sadrži, peršun neutrališe delovanje hemijskih materija koje mogu biti opasne za naše zdravlje, poput kancerogenog benzopirena (nalazi se u dimu cigareta) i drugih.

 

Flavonidi koje sadrži peršun, posebno luteolin, deluju poput antioksidanata, vežući se za slobodne radikale i na takav način sprečavaju njihovo štetno delovanje na organizam.

 

 

U istraživanjima se pokazalo da ekstrakt peršuna povećava antioksidativni kapacitet krvi. Osim flavonida, peršun je odličan izvor vitamina C i A  koji imaju važnu ulogu u zaštiti našeg organizma od mnogih bolesti.

 

Vitamin C ima mnogo različitih funkcija. On je glavni antioksidant u našem telu, koji neutrališe delovanje opasnih slobodnih radikala. Kako već znamo, visoka koncentracija slobodnih radikala povezana je sa celim nizom bolesti, uključujući rak, dijabetes, astmu, aterosklerozu, itd.

 

Vitamin C takođe ima izvanredna antiupalna svojstva, zbog čega je odličan u lečenju svih vrsta artritisa. Osim toga, vitamin C je važan za rad našeg imuniteta. Redovan unos ovog vitamina može sprečiti grip, prehlade, upale grla i uha.

 

Beta-karoten je takođe važan antioksidant. Dijete bogate beta-karotenom smanjuju rizik od pojave ateroskleroze, dijabetesa i raka creva.

 

Kao i vitamin C, beta-karoten povoljno uteče na astmu, osteoartritis i reumatoidni artritis. U našem telu beta-karoten se pretvara u vitamin A – nutrijent koji igra važnu ulogu u radu našeg imuniteta.

 

Peršun je dobar izvor folne kiseline. Folna kiselina je bitna za mnoge procese koji se odvijaju u našem organizmu, ali najviše je poznata po ulozi koju igra u zdravlju kardiovaskularnog sistema. Folna kiselina pomaže pretvoriti homocistein u dobru stvar. Homocistein je potencijalno opasno jedinjenje koje može direktno oštetiti krvne sudove.

Advertisements